Китай национализира Ubuntu

понеделник, 25 март 2013 г.

Напредва петгодишният план на Китай, според който трябва да наложи на своя пазар една операционна система като водеща, както и да развие екосистема. За целта, републиката се е спряла на софтуера с отворен код Ubuntu. Центърът CSIP (China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) към министерство на промишлеността и информационните технологии представи нова референтна архитектура за национална ОС, която стъпва на Ubuntu от Canonical.

В допълнение, CSIP, Canonical и Националният университет за отбранителни технологии (NUDT) формираха лаборатория за иновации с отворен код (CCN Open Source Innovation Joint Lab), която ще разработва ускорено локализирани версии на Ubuntu за настолни компютри и облака, съобщи Canonical.

В своя първи етап, от CCN Joint Lab насочват своите усилия към разработването на една подобрена версия на Ubuntu за настолни компютърни системи, с редица функции, които да са специфични специално за китайският пазар. Системата Ubuntu Kylin ще излезе още през април тази година, а по-късно ще се появи и във версии за други платформи.

В перспектива системата ще бъде интегрирана с картографската услуга на Baidu и платформата за е-търговия Taobao, както и със система за разплащания с китайски банки. Предвиден е също достъп в реално време до информация за движение на влакове и самолети.


0 comments:

Публикуване на коментар